24.1.2023

Gibalno ovirane osebe so ob nujni evakuaciji posebej ogrožene

V primeru požarov, potresov in drugih izrednih dogodkov je takojšnja evakuacija iz objekta velikokrat življenjskega pomena. Gibalno ovirane osebe so ob tem izpostavljene večjemu tveganju, saj so možnosti njihovega hitrega umika zmanjšane, ob umiku na varno pa potrebujejo dodatno pomoč.

Medtem ko postajajo javne stavbe, stanovanjski in poslovni objekti vse bolj dostopni tudi gibalno oviranim osebam, se velikokrat premalo pozornosti posveča sprejemanju preventivnih varnostnih ukrepov, ki bodo v nujnih primerih zagotovili njihovo hitro in varno evakuacijo.

Za čim boljšo pripravljenost na hitro evakuacijo gibalno oviranih oseb je zato treba razmišljati o namestitvi mehanskih pripomočkov za premagovanje višinskih razlik v primeru evakuacije, osebe, ki bodo pri evakuaciji pomagale, pa podučiti o njihovi lokaciji in uporabi. Ključnega pomena je predvsem dostopnost ustrezne opreme za pomoč pri evakuaciji po stopnicah navzdol oziroma vertikalni evakuaciji, saj v primeru požara ali potresa uporaba običajnih dvigal ni možna, gibalno omejene osebe pa lahko ostanejo ujete v višjih nadstropjih.

Ekipa MF plus d.o.o. smo kot prvi v Sloveniji številne kritične ustanove, kot so bolnišnice, domovi starejših občanov, varstveno delovni centri in podobne, opremili z dostopnimi pripomočki za varno, hitro in uporabnikom prijazno evakuacijo gibalno oviranih oseb.

Z evakuacijskimi vzmetnicami S-CAPEPLUS nizozemskega proizvajalca Tetcon BV smo med prvimi opremili tudi objekte UKCL, kjer imajo ležeče, težko pokretne ali nepokretne bolnike. Za potrebe usposabljanja za rokovanje z opremo je Služba za varnost in zdravje pri delu z Gasilsko enoto UKCL posnela kratek predstavitveni film o poteku vertikalne evakuacije bolnika v primeru požara v bolnišnici. Film je namenjen kot izobraževalno gradivo zaposlenim v UKCL o načinu evakuacije v primerih višje sile v več etažnem objektu. Prikazuje pravilna načina izvedbe vertikalne evakuacije težko pokretnega bolnika v primeru požara ali drugega izrednega dogodka.

Film z naslovom »Vertikalna evakuacija bolnika v primeru požara v bolnišnici« je dostopen na portalu YouTube v slovenskem jeziku.

Vsem zaposlenim v ustanovah, opremljenih z evakuacijskimi vzmetnicami S-CAPEPLUS svetujemo ogled videoposnetka in redna praktična usposabljanja za uporabo evakuacijskih vzmetnic.

Evakuacijska vzmetnica S-CAPEPLUS je namenjena horizontalni in vertikalni evakuaciji. Evakuacija se izvaja z vlečenjem evakuacijske vzmetnice po tleh oziroma po stopnicah navzdol na varno mesto. Evakuacijo običajno izvajata 2 osebi, pri čemer oseba pri nogah vleče evakuacijsko vzmetnico, oseba pri glavi pa je zadolžena za morebitno potrebno usmerjanje. V praksi je mogoče tudi, da ena sama oseba izvede vertikalno evakuacijo s pomočjo evakuacijske vzmetnice S-CAPEPLUS hitro in varno, brez večjega fizičnega napora.

Evakuacijska vzmetnica S-CAPEPLUS je izdelana iz trpežnega materiala, ki omogoča drsenje po različnih podlagah. Gosta mehka pena, debela 7 centimetrov,  omogoča optimalno absorpcijo udarcev pri transportu po stopnicah navzdol. Pena je zaščitena z vodotesnim slojem. Evakuacijsko vzmetnico dodatno izpopolnjuje edinstvena zasnova prevleke z ognjevarnimi in antibakterijskimi lastnostmi, ki se jo preprosto odstrani s pomočjo zadrge in opere v pralnem stroju. Mehka, prijetna na otip a čvrsta struktura tkanine nudi udobje pri evakuaciji, močni vlečni trakovi pa zagotavljajo enostavno evakuacijo tudi po stopnicah navzdol.

Evakuacijska vzmetnica S-CAPEPLUS nudi občutek varnosti, saj osebo objame vzdolž celotnega telesa iz leve in desne strani z dvema polnima prekrivajočima se stranicama. Pozicijski trak v rumeni barvi se namesti okoli trupa evakuiranca in zagotavlja, da oseba trdno leži na evakuacijski vzmetnici in skupaj s spodnjo stranico v predelu nog preprečuje, da bi med evakuacijo zdrsnila iz evakuacijske vzmetnice. Stranske stranice in stranica v predelu nog se fiksirajo s pomočjo pritrdilnih ježkov. Sama zasnova evakuacijske vzmetnice S-CAPEPLUS zagotavlja ohranjanje telesne toplote in preprečuje podhladitev evakuiranca.

S-CAPEPLUS se enostavno namesti na vidno in dostopno mesto v vseh stavbah, med drugim v bolnišnicah, domovih za ostarele, izobraževalnih, športnih in kulturnih ustanovah, pa tudi v hotelih in stanovanjskih blokih, kjer je v vsakem trenutku na voljo za uporabo.

S pomočjo evakuacijskih vzmetnic S-CAPEPLUS lahko evakuacijo gibalno ovirane osebe hitro in varno izvede ena oseba, tudi brez predhodnega usposabljanja. Evakuacijska vzmetnica S-CAPEPLUS ne zahteva vzdrževalne pogodbe in se ponaša s kar 10-letno življenjsko dobo. Njena uporabnost in učinkovitost pri zagotavljanju enakih možnosti v primeru požara ali druge nesreče za vse ljudi, je prepričala že številne uporabnike v podjetjih, bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih javnih ustanovah po celotni Evropi.

Ključnega pomena je, da se zavedamo izzivov, ki jih prinašajo požari, potresi in druge nesreče, še posebej v ustanovah, kjer se nahajajo osebe z gibalnimi omejitvami. Z zavedanjem pomena požarne preventive in z odgovornimi odločitvami o ustrezni opremljenosti stavb, bomo kot družba naredili velik korak naprej na področju zagotavljanju enakih možnosti za vse ljudi.

Pripravila: Špela Nose, MF+

VEČ O EVAKUACIJSKIH VZMETNICAH

No items found.