20.6.2023

Uspešno smo izvedli prvi Crash Day Slovenia!

V petek, 16. 6. se je ekipa podala proti CZR Domžale, kjer smo uspešno izvedli prvi Crash Day Slovenia! Izobraževalnega dogodka se je udeležilo približno 30 gasilcev GEŠP enot iz cele Slovenije.

Program se je odvijal na več delovnih točkah in vključeval tako tehnične predstavitve kot tudi praktične preizkuse. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini in prva je začela pri glavni atrakciji, s preizkusom svetovno priznanega hidravličnega orodja Lukas za posredovanje gasilskih enot ob prometnih nesrečah. Na vozilih smo preizkusili najnovejšo LUKAS e3 serijo baterijskega orodja. Bolj natančno, baterijske škarje različnih velikosti, baterijska razpirala različnih velikosti, baterijske cilindre različnih velikosti, dodatke in podpornike LX RAM C, LX CLAW ter komplet verig.

Poleg Lukas orodja, smo prvič v Sloveniji preizkusili požarno odejo Fireisolator, posebej razvito tudi za uporabo na električnih vozilih. Število priključnih hibridov in električnih vozil z litij-ionskimi baterijami na slovenskih cestah iz leta v leto raste, zato je pričakovati, da bodo ta tudi pogosteje udeležena v prometnih nesrečah in drugih izrednih dogodkih. Gašenje električnih vozil, pri katerih je prišlo tudi do segrevanja ali vžiga litij-ionske baterije, zahteva posebno tehniko in celovit pristop, zaradi česar je zahtevnejše kot posredovanje ob vžigu običajnih vozil.

Pri preizkusu požarne odeje Fireisolator smo ugotovili, da je namestitev enostavna in hitra. Odeja je pomagala pri zadrževanju plamenov, dima in gasilcem omogočila lažji dostop do vozila. Postopek smo spremljali z uporabo termokamere in se tako na lastne oči prepričali o hitrem padcu temperature. Odeja je bila po vaji nepoškodovana in še naprej uporabna, mi pa smo varno omejili širjenje požara in dima na okolico.

Problematike e-vozil smo se dotaknili tudi pri prikazu namestitve izolacijskega sistema Vetter EIS, ki je namenjen varnemu transportu pogorelih električnih vozil. Namestitev je bila enostavna in zagotovo predstavlja trend prihodnosti za vse avtovleke. Vaja je zahtevala le 2 gasilca, ki bi bila v situaciji požara nepogrešljiva pomoč službi avtovleke.

V notranjem prostoru je potekala predstavitev aktualne opreme, ki jo za varno in efektivno posredovanje potrebuje vsaka gasilska enota. Za testiranje je bil na voljo širok nabor rešitev, vse od cevi, rokavic, termokamer, omar za sušenje osebne zaščitne opreme, prezračevalnikov, do opreme za reševanje na vodi in iz višine.  

Zaključili smo s preizkusom BIG FlexiFoam generatorja. Le ta je edini generator lahke pene, pri katerem se sveži zrak ter mešanica vode in penila ločeno vodita do mesta uporabe. FlexiFoam smo uporabili na avtolestvi in s pomočjo do 50-metrske spiralne cevi, kakovostno lahko peno generirali na mestu, kjer smo jo zares potrebovali. Pri preizkusu nam je v nekaj sekundah uspelo ustvariti zajetno količino pene in se prepričali, da je ta kljub močnemu vetru in dežju ostala kompaktna in se še vse do konca dogodka ni uspela povsem razgraditi.

Spodaj z vami delimo foto galerijo, kjer si lahko sam potek dogodka pobližje pogledate in še boljše predstavljate.

Hvala Združenju slovenskih poklicnih gasilcev za podporo pri organizaciji dogodka in Centru za zaščito in reševanje Domžale za izvrstno lokacijo ter tehnično podporo. Hvala tudi vsem gasilcem za udeležbo in odličen odziv na predstavitvah! Veseli smo, da lahko skupaj krepimo gasilsko skupnost in gradimo boljšo prihodnost na področju varnosti.

V ekipi MF+ se že veselimo naslednjega dogodka!

No items found.